Bolezni ven so težava, ki pesti polovico odraslih

KVB ali kronične bolezni ven zajema širok spekter kliničnih stanj, le ti pa so posledica povišanega tlaka v venah nog. Velja za zelo pogosto bolezen, ki prizadene več kot polovico odrasle populacije. Bolezni ven se najprej pokažejo tako, da se pričnejo bolečine v vaših nogah.

Dva tipa žil se nahajata v našem telesu: arterije in vene. Kri je v arterijah obogatena s kisikom iz pljuč ter tudi s hranilnimi snovmi. Ta kri se iz arterij pretaka v kapilare, ki oddajajo kisik in hranila celicam. Nato kapilare iz celic sprejemajo odpadne snovi in ogljikov dioksid, potem pa se kri po venah vrne iz kapilar do srca. In ravno v teh žilah lahko nastanejo bolezni ven. poškodovane in razširjene vene poimenujemo varice. Pri kroničnih venskih bolezni lahko kri teče iz globokih ven nazaj v površinske, to pa še dodatno obremeni in poškoduje varikozne vene.

bolezni ven

Mnogo je dejavnikov tveganja oziroma vzrokov, zaradi katerih nastanejo bolezni ven. To pa so: življenjske okoliščine, dednost ter stanje po flebitisu in venski trombozi. Na vseh večjih kongresih mednarodne unije za flebologijo po svetu in predvsem v Ameriki, so poudarili da je dednost največji dejavnik tveganja za razvoj KVB. V kolikor ste ženska in je eden od staršev imel bolezni ven imate trikrat večje tveganje za nastanek KVB, kot pa oseba, ki v družinski anamnezi te diagnoze nima. V kolikor pa sta oba starša imela varikozne vene pa je vaše tveganje še štirikrat večje. Takoj ko se pojavijo prvi simptomi bolezni, čeprav ste še mladi, se v takšnih primerih priporoča, da se takoj posvetujete s svojim zdravnikom. Tu pa so še določene življenjske okoliščine, ki spodbujajo nastanek bolezni ven: to so dolgotrajna stoja zaradi narave dela ali čakanja, izpostavljenost vročini oziroma toploti ( talno gretje, izpostavljenost soncu, prevroče kopeli, pregreti delovni prostori), dolgotrajno sedenje – zaradi narave dela v službi, kino, gledališča, dolga potovanja, debelost in hormonske spremembe ( predvsem med nosečnostjo povečanje progesterona).