kabli

Odsluženi kabli – odločite se za odkup in dodatno zaslužite

Obvezna oprema vsakega sodobnega doma so kabli iz ene ali več žic, katerih naloga je prevajanje električnega toka. Z njihovo pomočjo delujejo vsi porabniki električne energije, kot so razsvetljava, gospodinjski aparati, računalniki in telekomunikacije. Glede na to, da številne električne naprave za svoje nemoteno delovanje potrebujejo različne vrste kablov, se sčasoma nabere kup različnih kablov (elektro, alu, bakreni kabli), ki so svoje odslužili. Kaj lahko torej z njimi naredite? Za vas imamo dobro novico, saj lahko s prodajo odpadnih kablov nekaj dodatnega zaslužite. Poleg tega z odločitvijo za odkup naredite nekaj dobrega za okolje in družbo, saj odpadni kabli ne končajo nekje pozabljeni na deponiji, pač pa se jih ustrezno reciklira.

Reciklaža odpadnih kablov

Kot smo že omenili, lahko v svojem domu najdete najrazličnejše kable, ki so primerni za odkup. Verjetno pa se sprašujete, kaj se z njimi zgodi po odkupu? Ne glede na vrsto kablov, se uradni ponudnik vedno potrudi, da vsakemu kablu podari novo življenje. To pomeni, da material reciklira in tako pridobi surovine, ki se lahko ponovno uporabijo v različnih proizvodnih postopkih. Ste vedeli, da so prav različni odpadni kabli eden najpomembnejših virov recikliranega bakra? To je tudi razlog, da gre za zelo iskan in cenjen odpadni material, saj baker na svetovnem trgu dosega izjemno visoke vrednosti. 

kabli 1

Tekom procesa reciklaže se kable ustrezno predela, nato pa na novo uporabi. S tem pa na do narave odgovoren način poskrbimo za odpaden material, ki bi sicer končal na kakšni od deponij ali zavržen v okolju. Vašim odsluženim kablom tako podarite novo priložnost. Iz njih se namreč z različnimi postopki pridobi osnovne surovine, iz katerih nastanejo novi produkti. Na tak način material kroži in pridobiva na vrednosti. 

Katere kable se navadno odkupuje?

V odkup lahko ponudite najrazličnejše kable:

  • napajalni kabel, ki ga najdete v vsakem običajnem gospodinjstvu (kabel za televizijo, pralni stroj in druge aparate, podaljški),
  • elektro kabli v stenah,
  • visokonapetostni kabel,
  • kabel za internet in drugi.

Odkup kablov je zelo iskana storitev, saj večina njih vsebuje baker, ki velja za zelo cenjeno kovino. Poleg bakra pa lahko v kablih najdemo tudi druge primesi, zanimive za reciklažo in ponovno uporabo. Pred odkupom zato strokovnjak kable dobro pregleda in določi nadaljnje postopke predelave. Prav tako pa vam pove, koliko boste z njimi zaslužili. Za kable, ki še vedno imajo izolacijo, boste dobili manj, zato se pred odkupom potrudite in odstranite izolacijski del. Če imate doma različne vrste kablov, jih med seboj ne mešajte, ampak jih še pred ogledom po sestavini materiala ločite med seboj. Tako boste zaslužili tudi nekaj več, saj bo ogled potekal hitreje in enostavneje.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh