Nevidni zobni aparat – pomoč za lepši nasmeh

Vsak izmed nas si želi izgledati, kar najbolje. Pri tem je znano, da največ šteje prvi vtis, ki ga o osebi zasnujemo tudi na osnovi lepega nasmeha, za katerega lahko poskrbi nevidni zobni aparat. Invisalign je eden od najbolj priljubljenih nevidnih zobnih aparatov, ki poskrbi za ravne zobe, pri tem pa je skoraj neopazen.

Pomen zobnega aparata

Pomen zdravega zobovja poznajo že naši najmlajši člani družbe, ki jih skušamo čim hitreje navajati na redno ustno higieno, ki vključuje ščetkanje in nitkanje zob. V otroštvu in zgodnjem mladostništvu se zobovje še oblikuje, dokler stalni zobje ne dosežejo svoje velikosti in končnega stanja. Takrat postanejo vidne tudi težave kot so ukrivljenost zob, pogosto pa  se zobje tudi prekrivajo. Vse to vodi v težave pri samem ščetkanju in nitkanju zob, kar lahko dolgoročno vodi v pojav zobne gnilobe, pa tudi parodontoze. Takrat se običajno specialisti ortodonti odločijo za fiksni zobni aparat.

 

nevidni zobni aparat

 

Zakaj nevidni zobni aparat?

Odločitev za izbiro nevidnega zobnega aparata postaja vedno bolj priljubljena zlasti med odraslimi, ki želijo z zobnim aparatom popraviti estetske napake zobovja ter poskrbeti za optimalne pogoje za izvedbo ustrezne ustne higiene.

Nevidni aparat se pogosto namesti na notranji strani zob, zato je priljubljena izbira v poklicih, kjer narava dela zahteva lep nasmeh (brez vidnega zobnega aparata) ter pri športnikih, kjer je možnost poškodb aparata zaradi same namestitve manjša. Nevidni aparat je torej bolj estetska različica zobnega aparata, hkrati pa ne zahtevajo toliko prehranskih omejitev kot navadni zobni aparati. Lažje je tudi ohranjanje ustne higiene, za preverjanje stanja pa je potrebnih manj obiskov pri zobozdravniku specialistu.

Ustna higiena

Redna ustna higiena je bistvena za uspešnost postopka ravnanja zob ter ohranjanja položaja zob po zaključku zdravljenja. Za čiščenje se uporablja krožne tehnike, ki jih izvajamo z mehko zobno ščetko, prav tako pa je potrebno poskrbeti tudi za medzobne prostore, ki jih je potrebno očistiti z medzobnimi ščetkami.