Nogomet

Igra, pri kateri se uporablja žoga in ji rečemo nogomet, je igra in ena od najpriljubljenih športov.

Poznamo več zvrsti, ampak trenutni članek govori o najbolj priljubljenem, katerega igrajo tudi tukaj pri nas. V angl. deželah mu pravijo soccer. V SA je priljubljen tudi ameriški nogomet.

Igra se odvija na igrišču za nogomet. To je površina s travo pokrita in z črtami označena. Dolžina meri 100-110 m, širina pa 64-75 m. Za tekme nižje kategorije so mere lahko tudi drugačne. Na vsakem koncu igrišča stojita gola, katera sta z vseh strani obdana z mrežo razen z tisto ploskvijo, ki je obrnjena proti igrišču. Z belo črto je označena še črta, katera razpolavlja igrišče na 2 enaka dela. Potem pa tudi v vsakem oglišču igrišča je označen kot, polkrog, iz katerega se izvaja kot. Pred golom sta se 2 prostora, 1. označuje kje se izvaja knockout, 2. pa kje je kazenski prostor in v katerem je čisto na sredini ( iz leve proti desni ), na razdalji 11 m penal oz. kjer se penal izvaja. Okoli središčnih črt je pa še na vsaki polovici polkrog. Nogomet se igra z žogo, katera ima lahko premer največ 30-40 cm.

nogomet

Nogomet so dolgo časa sodili samo 3 sodniki, pred parimi leti pa so uvedli še četrtega. Dolgo časa so bili oblečeni vse v črno, pred nekaj leti pa so zgoraj se začeli oblačiti barvno.

Eno ekipo sestavlja 11 igralcev od katerih je 1 golman in se mora nujno razlikovati v obleki od drugih 10 igralcev. Teh 10 igralcev delimo na napadalce, sredinske in branilce. Delitev ni čisto točna saj se med tekmo velikokrat pomešajo, zaradi možne potrebe po pomoči soigralcu in podobno.

Cilj pri nogomet je, da ekipa zadane nasprotni ekipi največ golov. Tista ekipa, ki da več golov, zmaga. Če pa pride do izenačenja pa se igrajo podaljški kateri trajajo po 15 min 2x. Obstajajo 3 pravila in sicer pravilo bronastega, srebrnega in zlatega gola. Pri zlatem golu je tako, da ko da neka ekipa gol v podaljških ta ekipa takoj zmaga, pri srebrnem je, da ko da ekipa gol v podaljških in če do konca nekega podaljška druga ekipa ne zadane nobenega gola, je konec tekme po podaljšku, bronastega pa da se igra do konca obeh podaljškov. Če je rezultat še vedno enak, se izvajajo penali.

Nogomet ima redni del ki, traja 45min 2x. Ampak to je neuradno, saj je dolžina tekme odvisna od sodnika, koliko polčas podaljša oz. mu 4. sodnik pove koliko časa so izgubili med prekinitvami in za toliko časa glavni sodnik ponavadi polčas podaljša.

Nogomet ima 1 glavnega in 3 stranske sodnike. Glavni  sodnik lahko kaznuje igralca z rumenim kartonom ali rdečim. Pri rumenem je ubistvu samo kot “opozorilo”, saj če igralec dobi pa še 2. rumeni karton na isti tekmi, dobi takoj za tem še rdečega in mora igrišče takoj zapustiti in vsaj na eni naslednji tekmi ne more igrati. Tudi če dobi igralec v igri samo 1 rumen karton in to 3/4 tekme  ( odvisno od sistema ) enako ne sme igrati na naslednji tekmi. Z rumenim ali rdečim kartonom se kaznuje ponavadi hude prekrške, namerna zavlačevanja itd. Tudi če sodnik na tekmi ni pokazal kartona, lahko komisija potem po tekmi pogleda posnetek in še vedno določi igralcu izostanek od tekme/em. Trenerja in vse ostale, ki funkcionirajo lahko samo odstrani, kartona pa ne sme dodeliti oz. pokazati.