Probavni sustav

Djelovanje probavnog sustava

Što je probavni sustav?

Probavni sustav je skupina organa koji zajedno omogućuju razgradnju hrane, apsorpciju hranjivih tvari i izlučivanje nepotrebnih tvari iz tijela. Glavni dijelovi probavnog sustava su usta, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, jetra, žuč i gušterača. Probavni sustav počinje već u ustima, gdje žvakanje i enzimi u slini počinju razbijati hranu, a proces se nastavlja kroz cijeli sustav dok tijelo ne iskoristi sve što mu treba.

Kako funkcionira probava?

Kada progutamo hranu, ona putuje niz jednjak u želudac, gdje se miješa s želučanom kiselinom i enzimima. Ovdje dolazi do razgradnje proteina, dok se ugljikohidrati i masti dalje razgrađuju u tankom crijevu uz pomoć žuči i enzima iz gušterače. U tankom crijevu tijelo upija hranjive tvari, dok ostatak prelazi u debelo crijevo, gdje se voda i minerali dodatno apsorbiraju. Na kraju, neprobavljeni ostaci izlučuju se iz tijela.

Zašto je zdrav probavni sustav važan?

Zdrav probavni sustav ključan je za naše opće zdravlje. Osim što osigurava hranjive tvari potrebne za energiju i rast, važan je i za imunološki sustav jer veliki dio imunoloških stanica boravi upravo u crijevima. Kada je probava u ravnoteži, osjećamo se energično, imamo redovitu stolicu i manje smo skloni infekcijama ili upalama.

Kako se brinuti za probavni sustav?

Za zdrav probavni sustav ključno je paziti na prehranu, hidrataciju i način života. Prehrana bogata vlaknima, koja uključuje voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice, pomaže redovitoj probavi i sprječava zatvor. Važno je piti dovoljno vode kako bi se podržala hidratacija crijeva i olakšalo kretanje hrane kroz probavni trakt. Redovita tjelesna aktivnost potiče rad crijeva, dok izbjegavanje stresa smanjuje rizik od probavnih smetnji. Mikrobiotici iz fermentiranih namirnica dodatno pomažu održavanju zdrave crijevne flore, jačajući tako probavni sustav i opće zdravlje organizma.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh