Toplotne črpalke - 650

Toplotne črpalke – od ideje do izvedbe

Vgradnja toplotne črpalke na ključ, sodi sigurno med dobro ali kar eno najboljšo investicijo, ki jo izvedete za vaš dom. S celovito storitvijo, ki vključuje pripravo dokumentacije za pridobitev subvencije, vam poenostavimo celoten proces, od ideje pa do končne izvedbe. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne korake, ki vas bodo vodili skozi postopek celotne izvedbe.

Zakaj je toplotna črpalka dobra izbira?

Investicija v toplotno črpalko se povrne v 6 do 7 letih od vgradnje. v primerjavi s ostalimi konvencionalnimi viri ogrevanja, nam toplotna črpalka bistveno zmanjša stroške ogrevanja in sicer celo za 50 do 80%. Poznano je, da je ogrevanje s toplotno črpalko zelo preprosto, saj ne zahteva skrbi in dela z dovajanjem goriva, skrbi za drva, čiščenja odpadkov izgorevanja in ostalih površin. Ogrevanje na ta način je tudi bistveno bolj okolju prijazno, ker zmanjša emisije CO2 do 60 %, kar prispeva k boljšemu »jutri« za naše naslednike.

Strošek investicije in višina subvencije

Cena celotne investicije se običajno giblje med 7000 in 15.000 €. Odvisna je od več različnih dejavnikov, med katere sodijo moč, toplotni viri (zrak, zemlja, voda), proizvajalec črpalke, instalacijska dela in potreben material, ter sama izvedba, ki je lahko kompaktna, split, notranja oziroma posebnih dizajnerskih izvedb.

Za vse vrste toplotnih črpalk so na voljo državne subvencije, v višini od 20 % do 40 % investicije in sicer do 20 % za novogradnje in do 40 % za zamenjavo obstoječih ogrevalnih sistemov.

Moč toplotne črpalke

Izbira ustrezne moči črpalke je ključnega pomena, da bi se lahko investicija bogato obrestovala. Če se odločimo za črpalko z prenizko močjo, ne bo zmogla ogreti našega doma in posledično se bo povečala potrošnja energije. V nasprotnem primeru, ko se vgradi toplotna črpalka, ki je premočna, se nam lahko znatno povečajo stroški investicije, potrebna je večja moč varovalk, kar pa stroške samo še poveča.

Toplotna črpalka zrak/voda – prednosti

Za črpalke zrak/voda velja nasvet strokovnjakov, da je priporočljivo izbrati močnejšo črpalko, ki lahko samostojno pokrije vse potrebe po ogrevanju do zunanje temperature -7°C. To bo zagotovilo, da bo dodatni vir ogrevanja potreben le 0,5 % letnih potreb. Črpalke zrak/voda slavijo po samostojnem in učinkovitejšem pokrivanju potreb po ogrevanju, tudi pri zelo nizkih temperaturah. Posledično nam to predstavlja manjšo obremenitev električnega omrežja ter nižje stroške za ogrevanje objekta.

Izbor toplotne črpalke

Vgradnja črpalke je pomembna odločitev, ki zahteva natančno načrtovanje in pravilno izbiro. Pri izbiri črpalke je pomembno preveriti več dejavnikov, med te sodijo: učinkovitost, sezonski koeficient učinkovitosti in energijski razred, v katerem se nahaja določena toplotna črpalka. Podatki o učinkovitosti se lahko razlikujejo glede na klimatsko cono in specifične pogoje, zato je priporočljivo izbrati črpalke priznanih proizvajalcev z dolgoletno tradicijo.

Vodnik za pomoč pri izbiri

Toplotne črpalke zrak/voda so pogosto prva izbira zaradi enostavnejše vgradnje, vendar veljajo črpalke voda/voda in zemlja/voda za bolj učinkovite. Pred končno odločitvijo preverite, ali so slednje možnosti izvedljive za vgradnjo v vaš objekt. Te črpalke so sicer dražje, vendar zaradi boljšega izkoristka, na dolgi rok ponujajo večje prihranke.

Ključnega pomena je natančen izračun potrebne moči. Prenizka moč ne bo zmogla zadostno ogreti objekta, medtem ko premočna moč pomeni višjo začetno investicijo in večjo porabo energije. Upoštevajte velikost in izolacijo objekta ter podnebne razmere v vaši regiji. Prav tako je ključnega pomena, da preverite glasnost zunanje enote, saj lahko hrup vpliva na vaše udobje bivanja, kot tudi na udobje vaših sosedov. Če ste izbrali toplotno črpalko zrak/voda, je pomembno, da preverite dizajn zunanje enote, saj lahko vizualno vpliva na videz vašega doma. Izbrano toplotno črpalko dimenzijsko preverite glede na želeno mesto postavitve. Pomembno je, da ima toplotna črpalka dovolj prostora za učinkovito delovanje in da se prilega estetskemu videzu vašega doma. Izberite ponudnika toplotne črpalke, ki vam lahko zagotovi celotno storitev, od načrtovanja do izvedbe.

Vgradnja toplotne črpalke je strateška investicija, ki prinaša dolgoročne prihranke, zmanjšuje emisije CO2 in omogoča udobno ogrevanje brez napora. S celovito storitvijo na ključ in pomočjo pri pridobivanju subvencij, vam omogočamo enostaven prehod na učinkovitejši in okolju prijaznejši način ogrevanja.

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh