Varčevanje

Pomembnost varčevanja za lepšo in varnejšo prihodnost

Pri varčevanju gre za tek na dolge proge, pri čemer so vztrajnost, disciplina in majhni koraki ključnega pomena za uspeh. O varčevanju si preberite več na https://www.prva.si/varcevanje/. Naj vaše sanje nimajo meja – potovanje z družino, nov avto, štipendija za vnuke, pokojnina za udobno starost – postopno varčevanje vam omogoča uresničitev različnih ciljev.

Različne možnosti varčevanja za vse življenjske potrebe

Pri PRVI imate na voljo različne možnosti varčevanja. Naložbeno življenjsko zavarovanje s prilagodljivo naložbeno strategijo in dodatno pokojninsko varčevanje, ki vključuje tudi možnost varčevanja v Skladih življenjskega cikla. Ne glede na izbrano obliko varčevanja, je ključno, da začnete varčevati čim prej, saj čas deluje v vašo korist.

Varčevanje

Vztrajajte pri varčevanju za boljšo prihodnost

Začnite varčevati takoj, saj je čas vaš največji zaveznik. Vsaka oblika varčevanja ima svoje prednosti, a skupno jim je, da vam omogočajo zgraditi finančno varno prihodnost. Vztrajajmo pri varčevanju in gradimo svojo pot k finančni stabilnosti.

Tradicionalni ali sodobni pristop k varčevanju

Pri varčevanju imamo na voljo tradicionalni in sodobnejši pristop. Tradicionalni vključuje shranjevanje drobiža v kozarec ali namensko določanje določenega zneska oziroma odstotka od dohodka za varčevanje. Sodobnejši pristop pa postavlja sebe na prvo mesto in namiguje, da najprej plačamo sebi, nato pa vse ostale obveznosti. Ključno je določiti znesek ali odstotek, ki ga namenimo varčevanju, preden poravnamo druge račune.

Plačajmo najprej sebi – sodoben pristop k varčevanju

Lahko se odločimo za sodobnejši pristop, kjer postavimo varčevalno ravnanje na prvo mesto. To pomeni, da si prednostno izplačamo določen znesek ali odstotek od dohodka, preden se lotimo plačevanja drugih računov. Ta metoda spodbuja, da varčevalno ravnanje postane prioriteta, tudi če je denar omejen. S tem postopkom poskrbimo, da varčujemo z zavezanimi sredstvi, kar pogosto izostane, če varčujemo s preostalim denarjem po plačilu drugih obveznosti.

Če želimo uspešno varčevati, je priporočljivo vzpostaviti mesečni proračun, kjer varčevanje postane nepogrešljiv del. Vključimo ga v naše finančno načrtovanje, kar nam omogoča bolj premišljeno upravljanje s sredstvi in ohranjanje varčevalne discipline. Ta pristop zagotavlja, da varčevalno ravnanje postane del naše vsakodnevne finančne strategije.

Prilagodljivo varčevanje za boljšo pokojnino

Pri varčevanju za dodatno pokojnino je odločitev o stopnji tveganja ključnega pomena. Manj tvegano varčealno ravnanje prinaša zajamčen, a manjši donos, medtem ko večje tveganje lahko na dolgi rok prinese večje prihranke in višjo dodatno pokojnino. PRVA Pokojninska družba vam omogoča prilagodljivo varčevanje, kjer lahko izbirate med različnimi skladi življenjskega cikla, prilagojenimi vaši starosti in finančnim ciljem.

Nova zakonodaja in priložnosti

Pred letom 2013 je bilo varčevanje za dodatno pokojnino omejeno na sklade z minimalnim zajamčenim donosom, ki so veljali za najmanj tvegane. Nova zakonodaja odpira priložnosti za tiste, ki želijo višje donose in so pripravljeni prevzeti večje tveganje. PRVA Pokojninska družba vam zdaj omogoča izbiro med različnimi skladi življenjskega cikla, prilagojenimi vašemu tveganju in življenjskemu obdobju.

Daljše obdobje, večje tveganje – s skladi življenjskega cikla do boljših donosov

S skladi življenjskega cikla se pokojninsko varčevanje prilagaja starosti varčevalca. Daljše delovno obdobje omogoča večje tveganje in potencial za višje donose. Razdelitev varčevanja glede na starostna obdobja zagotavlja, da lahko mlajši varčevalci izberejo bolj dinamične naložbene strategije, medtem ko starejši lahko varčujejo bolj varno v skladu z uravnoteženo naložbeno politiko. Skladi življenjskega cikla pri PRVI omogočajo prilagajanje tveganja in donosa glede na vaše življenjske faze.

Prilagoditev tveganja glede na starost

Naložbena politika je prilagojena vaši starosti, kar pomeni, da se s tveganjem naložb zmanjšuje, ko se bližate upokojitvi. Ko se približujete upokojitvi, so sredstva vlagana le v zajamčenem skladu, kjer je nižji donos, a tudi ni več tveganja. V PRVI imate na voljo tri različne sklade, vsak prilagojen določeni starostni skupini. Priporočljivo je izbrati sklad, ki ustreza vaši starosti, a vedno lahko izberete tudi manj tvegan sklad. Dodatno pokojninsko varčevanje v skladih življenjskega cikla prinaša višje donose na dolgi rok, poleg tega pa omogoča tudi optimalno razmerje med donosom in tveganjem. Skladi življenjskega cikla vam omogočajo doseganje višjih donosov kot v sistemih z minimalno zajamčenimi donosi. Ta oblika varčevanja prinaša optimalno razmerje med donosom in tveganjem, ki se prilagaja vašemu življenjskemu obdobju. S skladi življenjskega cikla v PRVI se aktivno upravlja vaše premoženje. 

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh