Varilni aparati z ustrezno opremo

Varjenje je postopek spajanje več kovin oziroma materialov z toploto, ki jo ustvari električni oblok in vam lahko olajša marsikatero opravilo, čeprav je potrebno veliko prakse. Varilni aparati, ki so boljši nam omogočajo lepši var in kvalitetnejše varjenje. Varilni aparati so obvezna oprema za domačo in profesionalno delavnico, saj se pogosto zgodi, da je treba kaj popraviti, ustvariti ali pa prirediti, zato je spajanje kovin precej pomembno opravilo, katerega se je težko izogniti.  Za varjenje potrebujemo ustrezno opremo, saj se brez nje ne da variti.

varilni aparati

Varilni aparati potrebujejo vsaj 80 amperov električnega toka.Varilni aparati uporabljajo enosmerni in izmenični tok. Varilne aparate z izmenično napetostjo uporabljamo za nelegirano jeklo, medtem ko varilne aparate z enosmerno napetostjo uporabljamo za varjenje bolj osnovnih kovin  (železo, baker, aluminiju…) prav tako je pa možno variti tudi  umetne materiale, pri katerih je toplotni izvor električni upor ali vroč zrak. Poznamo MMA, TIG, in MIG-MAG varilne aparate. Varilni aparati MMA so priporočeni, če varite le nekajkrat na leto. Če opravljate bolj popolne oziroma natančne vare so pa priporočljivi TIG varilni aparati. Varilni aparati pa za delovanje zahtevajo tudi delavno opremo, jeklenke z plinom, dodatni material in pa varilno masko, saj varilni aparati pri varjenju ustvarjajo izjemno visoko temperaturi in svetlobo, zaradi katere lahko tudi oslepimo.

Pri nakupu morate paziti, da ne izberete nekvalitetno varilno masko, zaradi katere bodo zelo trpele vaše oči. Nekatere varilne maske imajo različne svetlobne filtre, skozi katere se vidi bolj slabo, zato lahko nekatere starejše maske, ko jih damo na glavo premikamo gor in navzdol. Naprednejše varilne maske imajo poseben filter, ki ga aktivirajo, ko se uporablja varilni aparat.

Zelo moramo paziti tudi na delavno okolje,  ki mora biti zračno, ker se pri varjenju izloča škodljiv plin, ki je škodljiv zdravju.