Zakaj izbrati PVC okna?

Na vprašanje, zakaj izbrati PVC okna je zelo težko odgovoriti, kajti poleg PVC oken imamo na voljo še lesena okna, ki imajo tako nekaj prednosti kot tudi nekaj slabosti. Malo kdo gleda na sam material zaradi same osnove, ampak se pri izbiri samega materiala v največji meri upošteva toplotna prevodnost, ki pa mora biti pri oknih čim manjša. Za majhno toplotno prevodnost mora biti debelina samega okvirja 70 mm ali celo več. PVC okna so do sedaj pridobila kar precej visoko stopnjo kvalitete, saj so proizvajalci razvili celo 6 komorne profile oziroma okenske okvirje, ki veliko pripomorejo k naraščanju toplotnega upora. Ravno iz tega razloga je vredno kupiti PVC okna.

pvc okna

Profili

Kot je že zgoraj omenjeno, je profil okenskega okvirja zelo pomemben element, saj z njim zmanjšamo toplotno izgubo v zimskem ter vdor vročine v poletnem času. V samem začetku izdelovanja PVC oken so proizvajalci temeljili zgolj na 2 komornih profilih, do danes pa so s pomočjo testiranja in raznih ugotovitev izdelali kar 6 komorni profil, s pomočjo katerega zagotovijo varnost ter majhno toplotno prevodnost PVC okna.

Zasteklitev

V samem začetku izdelovanja oken in okenskih okvirjev ni nihče niti pomislil, da so okna največja izguba toplote v stanovanjskih objektih, do danes pa je to področje že kar precej dobro raziskano. Na voljo imamo tako imenovano dvojno zasteklitev, za katero podatki kažejo, da je toplotna izguba kar za skoraj 3-krat manjša kot pri navadni zasteklitvi. Za zasteklitev se uporabljajo izbrani plini in sicer:

  • Žlahtni plini

V skupino žlahtnih plinov vključujemo tudi argon, ta pa se najpogosteje uporablja za zasteklitev samih oken. Z uporabo tega plina v veliki meri zmanjšamo toplotno prevodnost PVC okna oziroma okenskih elementov. Na ta način tako dosežemo, da toplota iz stanovanja ne uhaja ven ter obratno.

  • Nizko-emisijski nanos

Omenjen element, ki se nahaja na steklu, poskrbi, da je sočno sevanje v prostore neovirano, njegova naloga pa je, da prepreči dolgo valovno toplotno sončno segrevanje opreme, ki je segreta na temperaturo, ki je v določenem prostoru. Znano je, da je plin po imenu Nanos, zelo tanek oksid, s pomočjo katerega zmanjšamo toplotno prevodnost površin. Kljub temu, da je nanesen na samem steklu, ga s prostim očesom ni mogoče videti. Tako zasteklitev imajo lahko samo PVC okna, kajti umetna masa zagotovi obstoj plina na svojem mestu.

  • Zasteklitve-ni distančnik

Distančnik, ki ga uporabljamo za zasteklitev PVC okna je v veliki večini narejen kar iz aluminija in ima nalogo, da med dvema ploščama stekla izdela tako imenovan toplotni most. Tudi ta v veliki meri pripomore k temu, da je toplotna prevodnost samega okna čim manjša.

Okovje

Okovje je zelo pomemben del PVC okna, kajti s pomočjo tega se PVC okna lahko odpirajo ter zapirajo. Narejeno mora biti tako, da je močno ter vzdržljivo, podprto pa mora biti tudi s strani roparjev, da jih ni mogoče enostavno onesposobiti oziroma poškodovati. Do danes je oblikovanje napredovalo že zelo visoko, tako da nekateri proizvajalci ponujajo celo PVC okna, pri katerih je samo okovje skrito.

Kljuke

Tudi kljuke so element, ki ga bomo našli na našem oknu. Brez tega elementa bi bilo okno praktično neuporabno, razen tega, da skozenj prihaja naravna svetloba. Naloga PVC okna je namreč tudi ta, da s pomočjo njega v prostor pridobimo sveži zrak. Poleg te naloge pa same kljuke igrajo tudi veliko vlogo pri samem zgledu in tako dajejo našemu stanovanju lep dizajn.

Montaža

V kolikor se odločimo za menjavo starih oken za PVC okna, zagotovo potrebujemo tudi strokovnjaka, ki nam bo pomagal pri samem postopku. Menjava oziroma montaža PVC oken ni tako zelo enostavna, kot se sliši, kajti pri tem postopku je potrebno veliko znanja, predvsem pa natančnosti ter pravilnega dela.